Domů » Poradna » Adopce
Datum:
15 února, 2024
Autor dotazu:
Hana
Adopce
Dobrý den, jsme sezdaný pár a máme tříletého syna. Vhtěli bychom sourozence formou adopce. Je to reálné? Vím, že na žádost o pěstounskou péči musí mít biologický syn min. 8 let. Jsme tolerantní v požadavcích. Děkuji.
Dobrý den,

děkujeme Vám za zprávu. Adopce je určitě možná i pro manželské páry, které již pečují o vlastní dítě. V podání žádosti o zprostředkování osvojení (adopce) Vám tedy tento fakt nijak nebrání.

Samotné posouzení vhodnosti žadatelů pro osvojení (adopci) však probíhá zcela individuálně. K žádosti je třeba doplnit také lékařskou zprávu o Vašem zdravotním stavu, výpis z trestního rejstříku a potvrzení o příjmech (formou daňového přiznání, či potvrzením od zaměstnavatele). Žadatele dále čeká návštěva sociálního pracovníka v jejich domácnosti, odborné přípravy v rozsahu 48 hodin a psychologické posouzení. Na základě těchto zjištění se následně žádost odborně posuzuje a krajský úřad (v Praze Magistrát hl. m. Prahy) na konci rozhoduje, zda žadatele zařadí do evidence osob vhodných stát se osvojiteli, či nikoliv. I proti tomuto rozhodnutí máte případně možnost odvolání.

Konkrétní informace o praxi a situaci o počtu dětí vhodných k adopci ve Vašem kraji Vám poskytne odbor sociálně-právní ochrany dětí (OSPOD) na městském úřadě v místě Vašeho trvalého bydliště, kde je nutné podat i samotnou žádost. Doporučujeme se tedy obrátit na sociálního pracovníka, který má na starosti agendu náhradní rodinné péče. Ten Vám sdělí veškeré informace.
V případě potřeby Vám rádi pomůžeme vyhledat odpovídající úřad, nebo jej můžete vyhledat v seznamu pracovišť OSPOD na našich stránkách zde.

Doporučuji také naši publikaci Průvodce náhradní rodinnou péčí, kterou najdete níže v příloze ke stažení a kde najdete podrobné informace o celém procesu.

S dalšími dotazy se neváhejte obrátit i na naši infolinku na čísle 725 756 505 nebo emailu info@nahradnirodina.cz.

Tým Střediska náhradní rodinné péče
Kontakt
Středisko náhradní rodinné péče, spolek
info@nahradnirodina.cz
+420 725 756 505

Projekt vznikl díky vzájemné spolupráci

Partneři projektu

Pražské hotely Hilton

© Všechny fotografie byly použity z webové stránky Pexels.com a z archivu Střediska náhradní rodinné péče, spolek.